Skip to content

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκων στο ΠΜΣ “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση”, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, εξελέγη ομόφωνα νέος Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη (ΟΗΤΕ) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εκλογή του αποτελεί σημαντική αναγνώριση του επιστημονικού του έργου και της συνεισφοράς του στον τομέα της ιστορικής εκπαίδευσης και της δημόσιας πολιτικής.

Το ΟΗΤΕ, το οποίο έχει έδρα στο Στρασβούργο, ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο την καταγραφή μιας συνολικής και συγκριτικής εικόνας για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα κράτη-μέλη, καθώς και την επεξεργασία καλών πρακτικών που προωθούν τη δημοκρατική κουλτούρα και την ειρηνική συνύπαρξη μέσω της ιστορικής εκπαίδευσης. Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος του ΟΗΤΕ, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών και των πρωτοβουλιών του Παρατηρητηρίου. Η ανάληψη της προεδρίας από τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό διάλογο για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Με αφορμή την εκλογή του, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνικής παρουσίας σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βιογραφικό σημείωμα του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάσκων στο ΠΜΣ “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Παράλληλα, είναι Συντονιστής Ενότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Επιπλέον, κατέχει τη θέση του Προέδρου της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και είναι Γραμματέας Σύνταξης του περιοδικού “Νέα Εστία”. Έχει διατελέσει τακτικός αρθρογράφος σε σημαντικά έντυπα και είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις και την επιμέλεια 9 συλλογικών τόμων. Μεταξύ των σημαντικότερων συγγραφικών του έργων είναι:
  • “Στρεβλή πορεία, 1960-1974. Πολιτική και κουλτούρα από τη δικτατορία στη δημοκρατία” (Μεταίχμιο, 2024, σε συνεργασία με τον Ευ. Χατζηβασιλείου)
  • “Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001” (Εστία, 2019)
  • “Από τον ‘Ανένδοτο’ στη ‘δεξιά-αντιδεξιά’. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη ‘μακρά’ δεκαετία του 1960” (εκδ. Καθημερινή, 2019)
  • “Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism” (Palgrave-Macmillan, 2019, συνεπιμέλεια με τον P. Panayiotopoulos)
Η εκλογή του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου στην προεδρία του ΟΗΤΕ σηματοδοτεί μια νέα περίοδο ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον διεθνή ακαδημαϊκό διάλογο για την Ιστορία και τη δημόσια πολιτική.

Sign Up and Start Learning